Onsdag 2011-04-13

Idag har jag haft en vilodag. Ja i alla fall vilodag från cyklingen, jag har promenerat desto mer.

Efter en god frukost packade jag ryggsäcken och tog bussen till Palma. Jag hoppade av mitt i centrum och strosade runt och tittade på omgivningarna och kikade i lite olika butiker.

 

Efter att ha besökt en turistinformation och fått en karta letade jag mig fram till den vackra Chatedral de Mallorca, ett arkitiktoniskt mästerverk i gotiskt stil med hisnande kolonner och valvbågar. Man förundras över hur de kunde bygga sådana här konstruktioner på den tiden vare sig utan totalstationer, mobilkranar eller elektriska bygghissar. Man har förståelse för att ett sådant här bygge fick ta sisådär 300 år att färdigställa. Bygget påbörjades 1306 och var klart i början av 1600-talet. Stora delar av katedralens huvudfasad raserades i en jordbävning 1851 men restaurerades mellan 1904 och 1914. Det är den fasaden som syns utifrån på bilderna nedan.

Hisnande valvbågar som inte gör sig rätta på bild. De måste upplevas på plats.

 

 

 

 

 

 

Rosettfönstret i huvudfasaden mäter hela 11,15m i diameter och det triangulära mönstret av bärverket mellan glasen bildar davidsstjärnan eller morgonstjärnan som är en symbol för Jesu uppståndelse.

Fönstret kastar ett färgglatt ljus ned på kyrkobesökarna.
Efter katedralbesöket åt jag lunchbaguette nere i hamnen och tog sedan bussen tillbaka till Playa de Palma. Jag hade bestämt mig för att promenera hela strandpromenaden (som är skitlång) fram och tillbaka, men jag fick så ont i fötterna som har svullnat så av all cykling att mina skor har blivit på tok för trånga. Jag stannade till halvvägs och köpte mig ett par espadrillos i stl. 45 för 5€. Det var veckans bästa köp! Gudomligt för fossingarna.

Efter att ha stannat till och tagit vätskepaus på en pub med gratis wifi-uppkoppling begav jag mig till hotellet och sov två timmar innan middagen. Nu känns det som man är utvilad och redo för lite bergscykling imorgon.

/ Johan

Utsikt från katedralen ut över medelhavet

 

 

 

 

 

 

 

En lite annorlunda trädstam