Cykeldag 6, 2010-04-15

 

Efter att ha gjort omfattande stretchövningar i sängen på morgonen innan jag steg upp kände jag mig idag förvånansvärt rörlig i kroppen.

Idag hade jag tänkt komma iväg en timme tidigare (kl 09) för att försöka komma hem lite tidigare på eftermiddagen, för att hinna kika lite i stadens butiker medan de  var öppna.

Dagens cykeltur hade jag planerat österut mot Artá, med en avstickare upp för stigningarna mot kyrkan Ermita de Betlem och sedan till Capdepera, Punta de Capdepera och tillbaka samma väg.

Jag kom mig iväg vid 09:05 och det var inte mycket cyklister ute så här pass tidigt. De organiserade cykelturerna startar normalt vid 10:00. Jag mötte inte en enda cyklist på hela vägen till Artá, vilket förmodligen har sina skäl, då det var riktigt kyligt så här tidigt på förmiddagen. Jag fick inte upp värmen ordentligt förrän i stigningen upp till Ermita de Betlem som var en riktigt trevlig slingrande väg mellan Artá och kyrkan eller om det var ett kloster (fick aldrig det där riktigt klart för mig då alla informationsskyltar vid kyrkan bara var på spanska). Stigningen gick genom ett kanonvackert jordbrukslandskap där fåren gick med sina klingande bjällror precis vid och på vägen.

Väl vid kyrkan stannade jag till och samlade lite kulturpoäng, genom att gå in i kyrkan och titta mig runt i omgivningarna. Det var fin utsikten från kyrkogården ned mot havet.

Därefter var det dags att åka tillbaka samma väg ned mot Artá och nu började jag möta de första cyklisterna som var på väg i motsatt riktning. Efter Artá cyklade jag till Capdepera och stannade till för dagens fika. Det var gott för kroppen med kaffe och en varm macka för det hade vart en ordentligt kylig förmiddag. Med facit i hand skulle jag nog ha haft på mig cykeljacka och långbyxor istället för kortbyxa och cykeltröja. Vi får hoppas att jag inte lyckas dra på mig en förkylning bara.

Efter Capdepera cyklade jag ut mot Punta de Capdepera efter vägbeskrivningen som caféföreståndaren så snällt beskrivit för mig med handritad karta och allt. Turen gick förbi badorterna Son Moll och Cala Ratjada. Sandstränderna såg fantastiska ut men de var inte direkt inbjudande denna kyliga men trots allt soliga dag.

I backen upp mot fyren vid  Punta de Capdepera cyklade jag ikapp två killar från Stockholmsklubben Fredrikshof, Anders och Jonas.

De hade kommit till Mallorca under gårdagen och var redan ute på sin andra cykelrunda, då de hade hunnit klämma in en tur till Formentor under gårdagseftermiddagen. De visade sig vara riktigt trevliga killar uppväxta i Halmstad resp. Alingsås, men bodde numera i Stockholm. Under sin 5 dagar långa cykelsemester bodde de uppe vid Playa de Pollença.

Vi cyklade tillsammans upp till fyren och stod och pratade en stund. Vi beslutade att köra ihop resten av dagen, så både min och deras planerade rutter reviderades en aning för att passa oss alla. Därefter gick färden mot Son Serva för min andra fika för dagen då Anders och Jonas ännu inte fikat. På fiket fick vi tips av två engelska cyklister om bästa vägval mot Manacor.

Efter Manacor riktning norrut var cyklingen en ren njutning. Dels har jag tidigare i veckan vid få tillfällen haft förmånen att ligga på rulle vilket nu var välbehövligt  och dels hade vi vinden i ryggen vilket gjorde att vi fick upp en ordentligt god fart hela vägen tillbaka till Can Picafort.

Vi tre var mycket jämna i cyklingen och hade fint flyt i förningarna. Även växlingarna gick smidigt, så vi beslutade att även träffas i morgon för en gemensam cykeltur. Vi avslutade dagens cykeltur med en välbehövlig öl med lite tjôt på strandpromenaden i Can Picafort. Det var skönt att få prata av sig lite på svenska och dessa grabbar var ju verkligen kanontrevliga. Vi bytte mobilnummer för att kunna stämma av inför morgondagen innan grabbarna cyklade vidare mot Pollença och jag for till hotellet för att duscha och käka.

Av någon konstig anledning så sparades inte turen i min GPS så att den kunde laddas upp i datorn, men jag hade som tur var noterat distansen och höjdstigningen innan jag nollställde klockan. Distansen hamnade på 122km och totala höjdstigningen på 1400hm.

/ Johan

 

Se fotografier jag tog längs turen här.