Cykeldag 11, 2010-04-20

 

Idag var det näst intill omöjligt att komma upp ur sängen igen. Jag hade satt väckarklockan på 07:30 men kom inte upp för en timme senare för att ögonlocken var så väldigt tunga denna morgon.

Mitt mål för dagen var att ta mig till Sa Calobra och köra både ner och uppför den långa backen mellan Sa Calobra och toppen av Coll dels Reis som skall vara öns värsting-backe.

Jag kom iväg vid tiotiden på dagens cykeltur som skulle visa sig ske i ett strålande vackert väder hela dagen. Färden gick via Sa Pobla till Campanet där jag stannade till för fika vid stadens torg. I och med att det var tisdag var det idag marknad på torget med mycket folk i rörelse.

Mellan Campanet och Selva fick jag problem med cykeln. Kedjan hoppade och for in i bakhjulets ekrar som gav till följd att även bakväxeln drogs in i hjulet och delvis knäcktes. Ekrarna fick sig också en rejäl kyss och ett par tre ekrar blev tillstukade. Det senare ledde till att bakfälgen blev skevare och skevare längs dagens cykeltur.

Jag lyckades fixa till bakväxeln hjälpligt så att det faktiskt gick att använda samtliga växlar. Med det ansåg jag att jag nog skulle kunna fortsätta och lyckas ta mig igenom rundan trots den skadade bakväxeln.

I Caimari började den tuffa stigningen upp mot Coll de sa Batilla, samma stigning som under söndagens cykeltävling. Därefter vidare mot Calobrapasset.

Färden ned till Sa Calobra var fantastiskt vacker med en otroligt slingrig och brant väg ända ned till havet, där det var en pittoresk liten vik med klarblått vatten.

Väl framme i Sa Calobra köpte jag mig två apelsiner, som var de godaste apelsiner jag någonsin smakat. Färska mallorkanska apelsiner. Söta, saftiga och smakade underbart gott!

Tillbakafärden upp i passet var inte riktigt lika rolig att cykla som nedfärden. Den gassande solen och den stillastående luften gjorde inte det hela enklare. Det är lika mycket mentalt påfrestande som fysiskt ansträngande med de där värstingstigningarna. Just den här från Sa Calobra till toppen av Coll dels Reis (0-682 möh) var 9,5 km lång och hade en snittlutning på 7%. Det var bara att peta i lägsta växeln och hitta en jämn och fin rytm och arbeta sig uppåt.

Jag kom tillslut upp och blev plåtad på toppen av ett tyskt par. Den här stigningen är min nya favorit som jag rekommenderar alla som tänker cykla på Mallorca att prova under sin vistelse.

Färden fortsatte sedan ned mot Pollença och jag var tillbaka i Can Picafort lagom till middagen. Det är spökligt lite folk här på hotellet nu när alla belgarna har rest hem. Det märks både i cykelförrådet och under dagens middag.

Dagens runda blev totalt 132km lång med en total stigning på 2191m. Sådana här cykelturer får backträning i Grössbacke att framstå som rena slätåkningen. Jag har beslutat mig för att ta en cykelfri dag under morgondagen, så att jag inte förvärrar skadorna på cykeln.

/ Johan

 

Se dagens runda i Garmin Connect här. OBS! ändra gärna till metriska enheter uppe till höger på sidan.

Se fotografier jag tog under min cykeltur här.