Cykeldag 1, 2010-04-10

 

Igår kväll efter att jag packat upp och skruvat ihop cykeln träffade jag Tennce och han svåger Maths med deras respektive. (De åker hem idag). Vi drack ett par öl och jag fick tips om de rundor de hade kört i veckan som gått. Tre av dem lyckades vi efter mycket laborerande få överförda till min GPS.

Jag var i valet och kvalet i morse om vilka kläder jag skulle ha på mig på denna min första cykelrunda här på ön. Kortbyxor och kortärmad cykeltröja eller kortbyxor och cykeljackan, var frågan. Jag tog en promenad på morgonen efter frukost och insåg att det fick bli kortkort, då himlen var knallblå, det var vindstilla och molnen lyste med sin frånvaro.

Dagens runda blev en mestadels plan runda som gick över låglandet söderöver mot Petra och (min egen stad) Sant Joan. Det blev dock en ordentlig stigning till Puig de Randa och klostret Santuari de cura, där det blev en god jamon y queso-macka och kaffe. Vägen upp dit (och ned) var en ordentlig slingrande serpentinväg där man nästan såg sig själv i nacken i svängarna. Stigningen var 5km innan jag kom upp på toppen på 534 möh.

Efter fikat fick jag hjälp av en snäll tysk att dra fast styrtappen som jag klantigt nog hade glömt att dra åt ordentligt igår när jag monterade ihop cykeln. Styret vred sig i förhållande till gaffeln när jag stod upp och tryckte på uppför. Jag ville inte köra ned i serpentinen med lös styrtapp, men det löste som sagt den glada tysken som hade med sig insexnycklar.

Den slingrande nedfarten var helt underbar. Rena bergochdalbanan som verkligen gav mersmak inför kommande rundor i Tramuntanabergen. Det blev dock ganska kallt om armar och ben  i utförskörningen, dessutom började det att blåsa upp en sval vind på eftermiddagen när jag cyklade norröver igen. I morgon får det bli lösa ben och jag skall gå och köpa mig ett par lösärmar på Max Hürzelers cykelbutik direkt i morgon bitti. Jag misstänker att det kan bli obehagligt svalt i utförskörningen från topparna över 1000 meter.

Efter tidigare nämnda klättring gick som sagt turen norröver igen via Alguida-Sant Joan-Sineu-LLubi-Muro-sa Pobla-Crestatx-Pollenca-Alcudia och tillbaka till Can Picafort. Totalt blev turen 138km lång och en total stigning på 1305m.

När jag kom tillbaka till hotellet och skulle låsa in cykeln i cykelförrådet träffade jag samma tysk som hjälpte mig med styrtappen på fiket på Santuri de Cura ca 40 km fågelvägen från Can Picafort. Hur stor är sannolikheten för det? Det vimlar ju av tusen och åter tusen cyklister på ön. Jag kanske skulle ta och köpa mig en lott?

Nej, nu kurrar magen och det är dags att gå och äta middagsbuffé. Det kommer inte att smaka snorkråka!

/ Johan

Se rutten i Garmin Connect här. OBS! ändra gärna till metriska enheter uppe till höger på sidan.

Se fotografier jag tog längs turen här